Positieve redenen om aan mobiele sociale media deel te nemen

Mobiel is de toekomst. Smartphones en tablets nemen gestaag de functies van desktops en laptops over. Steeds krachtiger processoren, grotere geheugenruimtes en geschiktere schermen zorgen ervoor dat we een bijna gelijkaardige gebruikservaring krijgen. Mobiel internet en WiFi garanderen daarbij dat men altijd en overal toegang tot internet heeft. Het gevolg is dat men meer en meer gebruik zal maken van het mobiele toestel ten koste van de klassieke PC’s. Die trend is al zeer duidelijk merkbaar bij PC bouwers. En dus gaat men ook meer en meer van sociale media gebruik maken op die mobiele toestellen. Niet alleen vanwege die natuurlijke evolutie, ook omdat mobiele sociale media een aantal zeer belangrijke extra voordelen bieden.

Wat zouden de belangrijkste redenen zijn waarom iemand ervoor kiest om ook via de mobiele telefoon actief te zijn op sociale media? Die kunnen zeer divers zijn, maar laat ons hier even alleen op de positieve aspecten concentreren.

Eerst en vooral is er het aspect connectie. U gebruikt het om in contact te blijven met familie, directe vrienden en collega’s. Dit zijn over het algemeen de mensen die in de contactenlijst van de telefoon staan.  En daarnaast heeft u dikwijls reeds een veel bredere digitale kennissenkring opgebouwd op sites als LinkedIn en Facebook. Ook met die mensen kan u op uw mobiele toestel directer en sneller in contact komen dan voorheen.

Het plezierige aspect van mobiele sociale media mag zeker niet onderschat worden. Enkele van dergelijke media sites bieden incentives aan om het verkeer naar hun sites te verhogen, maar dat is slechts bijzaak. Het echt onderhoudende element is simpelweg het bevredigen van de natuurlijke nieuwsgierigheid die ons mensen eigen is. Met een mobiel toestel, dat een kleiner scherm heeft dan een PC, wordt de aandacht veel meer gefocust op de informatie die er te lezen valt. Daardoor krijgt uw sociale mediabeleving op zo een toestel ook een veel directere ervaring.

Zelf heeft u net daardoor ook eerder de neiging van veel sneller te reageren en hoeft u niet te wachten tot u weer achter uw PC zit om updates rond uw status de wereld in te sturen. Met een mobiel toestel kan u hier en nu onmiddellijk een update geven, reacties posten en contactverzoeken aanvaarden. De interactie met de anderen wordt daardoor groter en voor een belangrijk stuk zelfs persoonlijker.

De meeste mobiele toestellen zijn daarenboven uitgerust met een GPS chip en kunnen zelfs aan de hand van de WiFi netwerken waarmee u verbindt hun locatie bepalen. Dit biedt u de mogelijkheid interessante plaatsen waar u komt gemakkelijk te bewaren en connectie te maken met de mensen die op die plaatsen het mooie weer maken. Dit is niet enkel handig voor het verhogen van uw eigenwaarde door de wereld te laten weten waar u bent en wat u doet. Vaak over het hoofd geziene redenen om locatiebepaling en sociale media te combineren, is enerzijds het aanleggen van een verzameling herinneringen aan momenten en activiteiten uit het verleden, en anderzijds op plaatsen waar u aanwezig bent uw eigen intellectuele nieuwsgierigheid bevredigen. Probeer apps als Goggles of Layar maar eens uit.

En tenslotte kunnen mobiele sociale media zorgen voor een verbetering van uw tijdsgebruik. Iedereen dient wel eens te wachten of anders verloren tijd door te komen. Waar u anders een deel van uw productieve tijd opofferde door via uw PC aan sociale media deel te nemen, kan u dat nu vermijden door dit tijdens die anders dode momenten te doen op uw mobiele telefoon.

Met andere woorden: er zijn heel wat argumenten te bedenken pro mobiele sociale media. Maar een waarschuwing is daarbij evenzeer op zijn plaats. Zoals met zoveel in het leven kan overdaad schaden. Hou de ervaring dus positief en vermijd obsessief raadpleginggedrag en impulsieve reacties. U heeft waarschijnlijk toch ook wel een leven buiten dat kleine scherm?

Joris De Sutter  is Partner bij Vanguard Leadership.

Twitter/LinkedIn

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: